Blogg listad på Bloggtoppen.se

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

There are no entries for this period.

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

Senaste kommentarer

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

Arkiv

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

2012

Aldrig hade jag trott att så många ville vara med att testa Busbyxan 2.0. Närmare 300 av er anmälde sig efter att ha sett vår efterlysning av villiga testpiloter. Helt fantastiskt!

Helst hade vi ju velat att alla hade fått testa vårt kommande nytillskott, men tyvärr har vi inte de resurserna. Vi är ändå nöjda med att kunna låta tio av er få slita på den ordentligt och och noga syna den i sömmarna. Följande testpiloter av Busbyxan 2.0 lottades fram:

Elisabet Jexmark

Linda Widbro

Ulrika Nordkvist

Karin Nilsson

Marie Irhage

Louise Östberg

Anna Ekwall

Carin Lidén

Maria Lagerkvist

Sofia Tholf

 

Någon gång under första halvan av januari kommer ett par Busbyxan 2.0 att dimpa ner i brevlådan hos er. Ska bli så spännande att sedan få höra vad  ni tycker!

 

Vi har fler namn att presentera. Många ville också vara med och vinna en fin bok till jul. Turen på sin sida den här gången hade:

Kristin Lindström vann Sockerbagaren

Jenny Spånglund vann Tomten och

Johan Rydh vann Vresiga Grävlings jul.

 

Stort grattis till er alla tre! Böcker är på väg!

 

Läs hela inlägget »
Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen! Ingen tvekan om att Kalle och Hugo gillar nya underställen!

Vi har länge velat komplettera våra utekläder med ett riktigt bra underställ i mjuk ull - gärna uppblandad med lite silke. Till slut föll vårt val på Joha, en dansk leverantör av barnkläder som funnits i nära 50 år. Här hittade vi precis det vi sökte. Hoppas att ni blir lika förtjusta som vi över plaggen.

Igår fick barnbarnen agera modeller igen. De börjar bli vana vid det här laget och ställde med liv och lust upp på alla tokigheter vi hittade på.

 

Fast lite skeptiska var de allt till en början, när de såg att det handlade om undertröjor och långkalsonger i ull.

- Dom kliar väl inte?

- Nejdå, försäkrade jag som själv är känslig för ull som sticks och noga synat och känt på plaggen innan det blev köpläge. Av mig fick underställen med beröm godkänd, men det kan ju vara en helt annan sak när man får dem direkt på kroppen.

Så lite nervöst var det allt innan storebror fått på sig plaggen och glatt försäkrade lillebror som låg lite efter:

"Ingen fara, Kalle! Dom kliar ingenting!"

 

Våra ullunderställ - tillverkade av extra mjuk och mulesing-fri merinoull uppblandad med 15 procent silke - hittar du här. Där finns även härliga ullsockor som håller fötterna varma nu när vintern är här.

 

PS Från och med nu och fram till måndag 3 december får alla som prenumererar  på vårt nyhetsbrev 10 % intro-rabatt på våra ullplagg. Inte prenumerant än? Bli det  här så skickar vi rabattkoden till dig ögonaböj

Läs hela inlägget »
August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström August-nominerad Nina Ulmaja. Foto: Anna-Lena Ahlström

ABC-böcker har jag haft koll på ända sedan äldsta barnbarnet började intressera sig för bokstäver. De flesta liknar varandra och jag trodde jag visste allt om hur en sån bok byggs upp.

Så fel jag hade! För här kommer debuterande Nina Ulmaja med en bok om alfabetet som inte liknar någon annan.

I sin ABC å allt om D berättar hon inspirerande och kunnigt och samtidigt roligt krumbuktande med många spännande utvikningar om alfabetet och skrivandet.

Tänk att det kan vara så kul att läsa om bokstäver! Jag är inte ett dugg förvånad över att hennes bok har nominerats till August-priset.

Det här är hennes debut som författare, men hon är absolut ingen duvunge inom bokvärlden. Hon har i många år arbetat som formgivare av böcker och är sedan 2005 designansvarig på Albert Bonniers förlag. Hennes bokdesign har prisats flera gånger. Med En dramatikers dagbok av Lars Norén tog hon VM-brons i bokdesign.

Med det sagt är det bara att konstatera att den grafiska formgivningen av ABC å allt om D är av absolut högsta klass.

Själv ville jag gärna veta lite mer om Nina och hennes bok och vill du det också finns min intervju med henne här.

 

PS Självklart finns Ninas bok att köpa i vår lilla bokbutik med speciellt utvalda kvalitetsböcker.

Läs hela inlägget »

Busbyxa och jacka, men visst behövs det väl en mössa också!

Vi fortsätter att ta fram produkter till uteleken och en mössa i fin bomull står näst på tur.

Ni som följt oss vet att vi helst håller oss på svensk mark när det gäller tillverkning. Både av miljöskäl – plaggen ska inte behöva åka halva jorden runt innan de når er – och för att vi vill säkert veta att alla som arbetar med våra kläder har bra arbetsvillkor. För ett litet företag som vårt är det inte lätt att hålla koll på det om tillverkningen sker på andra sidan jordklotet.

Så i dag tar jag tygerna vi valt under armen och promenerar iväg ett par kvarter. Här huserar Pernilla i sin ateljé och butik. Hon är en hejare på att sy mössor så det behövdes inte någon längre betänketid innan uppdraget att sy Busbyxans mössor gick till henne. Dessutom måste det här vara ett rätt svårslaget rekord när det gäller närproducerat.

I vilket fall känns det väldigt bra att ha så nära till sin leverantör. Tillsammans kan vi snabbt styra om produktionen om det skulle behövas. Så har ni redan nu önskemål på t ex mössmodell – hör av er! Jag är tacksam för alla förslag och lovar att lyssna noga!

 

Här ovan ser ni tygerna vi valt till de allra första mössorna. Både klassiskt och lite prilligt. Vad tycker ni om det?

 

Läs hela inlägget »

Är du i Göteborg de närmaste dagarna och gillar Project Runway?

Varför inte kika in på Lagerhuset (mellan Järntorget och Esperantoplatsen) där Klädoteket arrangerar en "Fashion (re)maker" i dagarna tre. Det handlar alltså om att skapa mode, men inte vilket mode som helst. Här får de tävlande inte springa iväg till Göteborgs motsvarighet till Mood och köpa tyger, utan istället använda all sin kunskap och fantasi till att skapa kreationer av återanvända tyger och textilier.

 

Ett mycket lovvärt initiativ! Vi är ju många som tycker att mode är kul, men ändå inte vill vara med bidra mer än nödvändigt till den ofantliga mängd kläder som köps – och slängs – varje år.

Att handla secondhand är ett sätt. Ett "lånekort" hos t ex  Klädoteket ett annat. De startade sin smarta utlåning av kläder i våras och medlemsskap kan förstås också tecknas under de här dagarna.

Bor du inte i Göteborg finns samma möjlighet även i andra städer. Det har jag berättat om i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.

 

Själva modetävlingen startar på fredag. Då får de tävlande sitt material och sedan blir det stenhårt jobb fram till lördagens modevisning. Då får alla vi andra se vad de åstadkommit när en av alla tävlande redesigners till slut står som segrare. Hela programmet till Fashion (re)maker hittar du här.

Läs hela inlägget »

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Läs hela inlägget »

Lite då och då påminner vi er om att det inte är nödvändigt att tvätta Busbyxorna stup i kvarten. Är de lite smutsiga räcker det oftast att torka av med fuktad trasa – och så är de fina igen.

Bävernylon är rätt fantastiskt på det sättet – förutom att det är slitstarkt och vattenavvisande.

 

Många gånger har vi tänkt att det här fina tyget skulle kunna användas till fler produkter. Och så fick vi en snilleblixt. Varför inte förkläden? Det borde ju vara helt perfekt. Mjuka och sköna att ha på sig till skillnad från de som är sydda i stel plast eller vaxduk. Samtidigt står de emot kladd och spill och slår därmed förkläden i ren bomull med hästlängder.

Sagt och gjort, vi testade och – voilà! - busförklädet hade sett dagens ljus.

Under den här veckan är vi mycket generösa. Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev får ett förkläde helt gratis vid köp av byxa eller jacka. Därefter kostar de 145 kr.

Är du inte prenumerant än? Ingen fara, det blir du enkelt här.

Läs hela inlägget »

Missa för allt i världen inte nästa nyhetsbrev, för då kommer svaret som jag tror att många av er kommer att gilla.

Själv har jag i alla fall väldigt roligt när jag "pusslar". Så otroligt många fina färgkombinationer det finns!

Men det bästa av allt är att jag tror att många av er också kommer att få glädje av det här "pusslandet ". Både på det ena och det andra sättet.

Som sagt, håll utkik efter nästa nyhetsbrev som kommer 27 augusti.

Är du inte prenumerant än - då kan du bli det här.

Läs hela inlägget »

Inte för att vi är några modeorakel precis, men lite kul är det ju att vi lyckas pricka in en av höstens hetaste färger. Oxblod - eller vinröd som vi har valt att kalla den - syns verkligen överallt nu när modetidningarna skriver om vilka färger vi ska välja i höst (som i senaste DV här ovan).

Fast här på Busbyxan gillar vi ju alla färger. Ju fler dess bättre. Vinrött och royalblått är nya för hösten, så nu har ni inte mindre än 16 färger att välja bland. Mörkblå, brun, orange, röd, ljusgrå, rosa, svart, skogsgrön, mörkgrå, cerise, olivgrön, äppelgrön, sand, turkos - och så de två nya färgerna.  Själv skulle jag ha svårt att välja, men saknar ni någon färg - säg till!

Läs hela inlägget »

Busbyxan har blivit nominerad till bästa barnbutik på nätet. Väldigt roligt, tycker vi

På fredag 10 augusti avgörs vilka tio butiker som går vidare till finalen. Får vi tillräckligt många röster blir Busbyxan en av dom. Hjälper ni oss?

Klicka här så kommer ni direkt till tävlingen.

Läs hela inlägget »

Att producera Busbyxan i Sverige och samtidigt konkurrera med märken, som syr i länder med betydligt lägre produktionskostnader är ingen lätt match. Därför har vi hittills tackat nej till alla butiker som velat bli återförsäljare av Busbyxan. Vinstmarginalen är helt enkelt för liten att dela på.

Men när Palstorps hage frågade kunde vi inte längre säga nej. En så perfekt miljö att sälja Busbyxan i är svår att hitta. Så från och med i sommar finns den att köpa i rött, ljusgrått och äppelgrönt i Palstorps hages lilla butik med utvalda produkter till barnen.''

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan du köpa Busbyxan på Palstorps hage också.

Läs hela inlägget »

Ibland leder slumpen oss åt exakt rätt håll! Som till exempel när Marie Hansson vann en Busbyxa i vintras och en www-adress i hennes mail fångade mitt intresse. Palstorps hage? Det lät spännande, så  jag surfade vidare och hittade något alldeles speciellt. En gård utanför Nyköping där man använt det som naturligt finns på en bondgård och i naturen runtomkring och sedan skapat en lek-och upplevelsegård utöver det vanliga. Helt fantastisk i mina ögon med massor av aktiviteter för barn i alla åldrar. Skulle faktiskt själv vilja prova både det ena och det andra efter att ha kollat in allt vad Palstorps Hage har att bjuda på.

Det var också slumpen som styrde och ställde när Marie fick frågan om hon ville ta över Palstorps gård. Mer om det och om gården kan du läsa här.

Och vad du gör, missa inte den här fina upplevelsen om du har vägarna förbi Nyköping i sommar, för frågan är om det finns något liknande. Tipsa oss gärna i så fall!

Marie bor på gården Palstorp och driver här lek-och upplevelsegården Palstorps Hage.

Familj: Den består av min braiga make Lars och våra två guldungar Axel 4 år och Matilda 1 år. Till familjen hör också hunden Knuff, katterna Fia och Saga, kaninerna Långöra och Kortöra. Under sommaren har vi också får med lamm och höns med kycklingar på lån till familjen. .
Favoritdjur: Det är nog hund. Jag älskar att de är lojala, glada, trygga och alltid finns där.
Fritidsintressen: Förutom hagen, som tar upp väldigt mycket av vår familjs tid, är att vara ute i naturen såväl i skärgården som i skog och fjäll. Umgås och leka tillsammans. Resa är alltid roligt. Jag älskar att sy, pyssla och baka också, men just nu får det ganska lite utrymme i mitt liv.

Vill du veta mer om Palstorps hage? Läs hela intervjun med Marie här.

Läs hela inlägget »

Det kom ett mail från Karin Angemark Öman, som i våras köpte sina första Busbyxor till barnen Estrid, 3,5 år och Axel, snart 2. Snabbt insåg hon fördelarna med dom och vad glada vi blev när hon dessutom mailade och berättade det för oss.

 

Så här skrev Karin:

"Vi är mycket nöjda med våra Busbyxor och har helt lagt undan barnens galonisar. En av Busbyxans funktioner är ju att agera galonisar, men utan obehaget av galonisar. Nu när det är lite varmare är Busbyxan också perfekt, för vem kan/vill ha plastbyxor/galonisar då? Båda barnen har haft kalasbyxor under och det har varit precis lagom i temperaturer från några plusgrader och uppåt.

Min dotter är inne i den där rosa klänningsperioden, men hennes ljusgrå Busbyxor har – till skillnad från alla andra byxor - åkt på utan några som helst problem!

Sonen älskar sina olivgröna. Jag tror att avsaknaden av hängslen gör Busbyxan än mer populär för hängslen måste ju verkligen bara kännas som ett hinder."

 

Tack, Karin! Så härligt att höra att vår byxa används flitigt. Och uppskattas! Både av dig och - inte minst viktigt - av barnen.

Läs hela inlägget »

Svisch, sa det - och så var hela vårt lager av Busbyxor med små skönhetsfel slut.

Jättebra, tycker jag, som gått och tittat på de här byxorna och tyckt att det varit synd att de inte kommit till användning.

Det var också därför som vi drog igång vår nya Fyndlåda i går. Här hamnar de byxor och jackor, som inte riktigt håller måttet i den kvalitetskontroll vi gör innan plaggen skickas iväg. Det kan vara nåt litet vävfel. Inget som har med funktionen att göra, men inte heller något som vi vill att våra kunder ska betala fullt pris för. Det kan också vara en nyans som ersatts av en annan.

 

Så om du inte hann med att fynda den här gången, det kommer fler chanser. För inget är helt perfekt - inte ens Busbyxan alla gånger - och då hamnar plaggen här i Fyndlådan. Den fylls på vartefter och kanske plagget just du tänkt beställa ligger där nästa gång.

Läs hela inlägget »

"Men, säljer ni böcker också! Hur tänkte ni då?"

 Den reaktionen får vi lite då och då, för det är rätt många som tycker att utekläder och böcker inte passar ihop. Själva tycker vi att den här mixen är klockren. Vi gillar både utelek och böcker, men inte samtidigt förstås. Först är man ute och leker i våra tåliga Buskläder. Och sedan - när man lekt sig trött - är det härligt att krypa upp i soffan med en mysig bok. Vad tycker ni? Är inte det en svårslagen kombination?

 

Vi har precis laddat vår lilla Bokbutik, med det vi tycker är det allra bästa just nu. Vad sägs om Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson och Eva Eriksson. Ett par som gjort många fina böcker tillsammans och här är ännu en hjärtevarm om syskonkärlek. Eller Emma Adbåges Lenis Olle. Jag gillar verkligen Emmas böcker! Helt underbara bilder - fullproppade med roliga detaljer - och med fina berättelser som säkert alla kan känna igen sig i. Här om hur svårt det kan vara att leka tre.

Emma Adbåge har också illustrerat den kända Lennart Hellsing-ramsan Vad ska vi göra?, som nu ges ut som pekbok med hårda pärmar. En riktigt klassiker är också Historien om någon av Åke Löfgren och Egon Möller-Nielsen. Den kom redan 1951 och håller fortfarande!

 

Jag skulle kunna hålla på ett bra tag till och berätta om alla nya böcker, men varför inte gå in här och titta själva. Är rätt säker på att ni kommer att hitta något ni gillar.

Läs hela inlägget »
Sveriges Största Klädbytardag gjorde succé förra året. Foto: Roger Olsson

Vet du inte vad du ska hitta på i morgon? Då har jag en bra idé. Kolla vad du har i garderoben! Är det något du tröttnat på kan det ge kanonbra utdelning när Naturskyddsföreningen för tredje året i rad arrangerar Sveriges Största Klädbytardag. Det här är ett riktigt bra tillfälle för alla oss som vill rensa i garderoben, få några nya plagg samtidigt som vi gör en insats för miljön. 

Så här går det till:

• Ta med dig max 5 plagg. Endast fräscha och rena plagg i bra skick. Skor och fina accessoarer (t ex scarfes och väskor) i nyskick tas också emot.
• För varje plagg du lämnar får du en bricka och kan plocka ut ett plagg.
• Plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second hand.
• På en del platser sker inlämning av kläderna innan Klädbytardagen. På andra platser sker inlämning av kläderna under Klädbytardagens hela öppettid.

Här kan du se var Stora Klädbytardagen anordnas och när inlämningen sker. Vem vet, har du tur kanske det till och med ligger någon fin Busbyxa där och väntar på en ny ägare...

 

Läs hela inlägget »

Oj, vad ni var många som ville vara med och bestämma vilken busbyxe-färg vi ska satsa på i höst. Över 500 ville hjälpa oss att göra rätt val. Tack alla!

Länge såg det ut som om royalblå skulle avgå med segern, men allt eftersom tävlingstiden gick knaprade den vinröda in. När slutsignalen gick vid midnatt hade 266 av er röstat på royalblå och 258 på den vinröda färgen. Väldigt, väldigt jämnt alltså. Faktiskt så jämnt att vi nu på morgonkvisten har bestämt att vi syr upp båda färgerna till hösten. Vad säger ni om det? Båda är ju faktiskt väldigt fina och det känns väldigt kul att kunna erbjuda Busbyxor i inte mindre än 16 olika färger i höst.

 

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Ni vill väl veta vem som vann Busbyxan vi utlovat som tack för att ni var med och röstade. Efter en lottdragning som Notarius Publicus hade varit nöjd med kan vi meddela att vinnaren är Marie Hansson i Nyköping. Grattis Marie! Den äppelgröna byxa du valde som vinst skickas till dig i dag.

 

Men det här var ju bara den första lottdragningen. Vi har ju tre fina miljöpussel från Gro Play att lotta ut också. Vinnarna här blev Martin Larsson i Göteborg, Sanna Kaakinen i Åby och Helena Lindholm i Sollentuna. Stort grattis till alla tre. Pussel är på väg!

Läs hela inlägget »
Här behövs inget smink-fix mellan tagningarna, men fräs för snorig näsa kan ibland vara på sin plats.

Vi har fått vänta länge. Antingen var det snö som plötsligt föll - eller också var våra små fotomodeller lite krassliga. Men nu äntligen hade det blivit dags att få visa hur fint våra nya jackor passar till busbyxorna.

Som värsta stylisten packade jag ner massor av olika färgkombinationer och med kameror i högsta hugg satte vi fart mot en innergård i Linnéstaden där barnbarnen väntade. Lite oroliga för hur det skulle gå var vi allt. Särskilt med tanke på att två av våra fotomodeller är i värsta nej-sägar-åldern. Men föräldrarna hade gjort ett mycket bra förarbete. Alla ungarna modellade av hjärtans lust innan lusten att leka tog överhanden. Och det vete katten om det inte var just då vi tog de allra finaste bilderna. Eller vad tycker du?

Snabba klädbyten med vant väntande modell.
Läs hela inlägget »
Patricia Rawecka fick LivingGreen Award 2012. Foto Cicci Feinstein

LivingGreen har jag pratat om förut, en jättebra sida för den som vill leva lite grönare. Den är både Inspirerande, klok och rolig. Det bästa är att här behöver ingen ha dåligt samvete för att man kanske inte alltid lever som man lär, utan blir istället peppad att göra så gott man kan.

 

Living Green lyfter också fram personer eller organisationer som gör det lättare att göra gröna val i sin vardag. Förra året fick Gudrun Sjödén ta emot LivingGreen Award. I år gick priset till Patricia Rawecka och hennes företag Gro Play. Där gör hon miljövänliga och närproducerade leksaker och spel - både fysiska och digitala - och lär samtidigt barn om miljö och hållbarhet på ett härligt lekfullt sätt. Företaget har också gjort en gratisapp - Elins memo - som ungarna tagit till sig med hull och hår och som laddades ner inte mindre än

25 000 gånger under 2011.

 

Jag är jätteglad för att Patricias Gro Play fick priset i år, för hur många gånger har man inte stått villrådig i leksaksaffären. Jag vill ju köpa något med mening och som ungarna också tycker är kul. Med Patricias produkter blir det en enkel match. Har faktiskt redan köpt tre pussel från serien "En bättre värld" som vi tänker lotta ut bland er. Så håll utkik efter nästa nyhetsbrev om du vill vara med i dragningen.

 

PS Är du inte prenumerant än, men vill bli - klicka här.

Läs hela inlägget »

Här på Busbyxan applåderar vi allt som bidrar till mindre slit-och-släng och mer miljömedveten och hållbar konsumtion. Ibland ger vi oss därför en liten klapp på axeln för att vi erbjuder byxor och jackor, som skyddar kläderna under och dessutom är så starka att de håller för att ärvas flera gånger om.

Men det finns många fler bra exempel. Till exempel Klädoteken som börjar poppa upp runtom i landet. Här kan du bli medlem och därmed få tillgång till en ny spännande - och stor - garderob. Hos Umeå Klädbibliotek är det helt gratis. På Lånegarderoben i Stockholm, Klädoteket i Malmö kostar det en mindre peng att bli medlem - liksom på Klädoteket i Göteborg, som nu ligger i startgroparna för att dra igång sin verksamhet. Här har fina kläder samlats in under vårvintern för att vi ska slippa springa runt i affärerna och köpa nytt varje gång vi tycker att vi inte har något att sätta på oss.

- Vi siktar på att öppna i slutet av april. Till en början har vi bara öppet på lördagarna, men hoppas att lite längre fram kunna ha öppet ytterligare en dag i veckan, säger tjejerna på Göteborgs Klädoteket och hälsar alla välkomna dit. Adress: Ateljé Återanvänd, Cederbourgsgatan 5, mitt emot Världskulturmuseet.

Läs hela inlägget »

Tänk, vad fort ett år går! Förra året vid den här tiden rusade jag hit och dit för att få allt klart till vårens stora mässa för föräldrar och barn - Baby & Barn-mässan i Göteborg. Det var första gången vi var med och miljoner saker och tänka på för att ingen skulle missa vår pyttelilla monter. Sedan kulminerade allt i tre högintensiva dagar och massor med inspirerande möten - både med alla våra kunder och tänkbara samarbetspartners.

Ändå bestämde vi redan i höstas att vänta lite innan vi är med nästa gång. Mässan är bra, men det finns även andra sätt att kommunicera med er som vi ville pröva. Fast nu - dagen innan årets upplaga av Baby & Barn slår upp portarna - ångrar vi oss nästan. Tur då att vi ändå är med litegrann genom nya Familjehäftet.

Det innehåller närmare 200 attraktiva erbjudanden för familjen. Både saker att köpa - som t ex Busbyxa och jacka till specialrabatt - och saker att göra. Det sprillans nya Familjehäftet kostar 350 kr, men i samband med lanseringen på Baby&Barn i helgen kan du köpa det för 250 kr i monter D05:14. Varför inte passa på, så har du fina rabatter under ett helt år framåt. Och oavsett om du köper det nu eller senare går 50 kr alltid oavkortat till Barncancerfonden och Drottning Silvias Barnsjukhus.

Efter mässan kan Familjehäftet köpas via deras hemsida - liksom på Coop i Kållered, Backaplan, Sisjön och Bäckebol.

- Vi räknar med att kunna öppna vår hemsida senast inom två veckor, hälsar Camilla Fridén, som kom på idén att samla ihop fördelaktiga erbjudanden till hjälp för barnfamiljerna att sänka sina utgifter.

Läs hela inlägget »

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Läs hela inlägget »
Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna. Barnbarnen gillar Jan Lööfs bilderböcker. Ta fast Fabian är en av favoriterna.

När Jan Lööf-utställningen öppnade i höstas ringlade köerna långa. Jag var där för att titta på en helt annan utställning, men bestämde mig på stört att hit måste barnbarnen och jag så fort som möjligt.

Hugo och Kalle gillar verkligen Jan Lööfs bilderböcker och det gör jag också.Vet inte hur många gånger vi har läst Ta fast Fabian och detaljstuderat varenda bild. Lika roligt varje gång! Så det var klart att vi också skulle se utställningen på Göteborg Konstmuseum med hans originalillustrationer, modeller från inspelningen av Skrotnisse, filmen Tårtan och mycket annat.

Vi fick ett par härliga timmar och det märkliga är att oavsett man är 3 år, 6 år eller farmor så finns det något i bilderna att fascineras av. Det klurigt, roligt, spännande och mycket originellt. Så är du i närheten av Göteborgs Konstmuseum, missa inte den här utställningen, som nu har förlängts fram till 5 februari. Entrébiljetten kostar 60 kr för vuxna, men alla under 25 år går in gratis.

Läs hela inlägget »
Dario på väg till dagis i sina Busbyxor. Dario på väg till dagis i sina Busbyxor.

I många år drev min mamma en barnklädesaffär i Umeå. Hit kom kunder för att handla, men också för att få goda råd eller bara prata bort en stund.  Kontakten med kunderna var det allra viktigaste för henne och också det som gav henne den allra största glädjen.

Jag kan bli lite avundsjuk på det där. Här på bloggen försöker jag hålla kontakt med er, men i en webbutik är det ändå svårt att få till det där personliga samtalet.

Därför blir jag så glad när någon av er då och då hör av sig. Som nu sist till exempel när det kom både mail och bild från Therese.

De som följt Busbyxan ett tag kommer kanske ihåg att vi hade en tävling i början av förra året, där ni kunder fick bestämma vilken nästa busbyxe-färg skulle bli. Turkos vann och Therese blev den som fick ett par byxor när vinnaren drogs bland alla er som var med och tyckte till. Och så här skrev hon i sitt mail som kom häromdan:

 

"Vi vill bara tacka för den fina vinsten. Busbyxorna har varit på dagis hela terminen och där har de blivit flitigt använda och skyddat sonens vanliga brallor från att slitas ut. Helt perfekt!

Nu är de dock redan urvuxna, så jag ångrar att jag inte tog storleken större. Han växer som ogräs grabben, trodde det skulle avta nu när han börjar bli större :).

Förhoppningsvis hittar de en ny liten mindre ägare till våren, för trots flitigt användande är de fortfarande snygga.

Tack för ett par toppenbrallor!"

 

Vi säger tack själv, Therese! Vi blev väldigt glada både för ditt mail och den fina bilden på sonen.

 

PS Min mamma drev inte bara butiken Haga Barnkläder. Hon är också påhittig som bara den och var faktiskt den som kläckte idén att börja sy överdragsbyxor i bävernylon.



 

Läs hela inlägget »

Länkar

Läst och ger vidare

Vi blir alltfler som inser att det inte längre håller att konsumera som vi gör. I alla fall hoppas jag det. Argumenten för att vi måste ändra oss och tänka nytt blir i alla fall fler och fler.

Själv känner jag starkt att det inte finns någon större anledning att äga en massa saker längre. Hellre hyra, byta eller dela med andra. Dels för att vår planet inte längre klarar det här stora uttaget av resurser, men också av helt egoistiska skäl. Jag vill helt enkelt inte längre spilla tid på att ta hand om och ge plats för saker som kanske bara används några gånger per år. Inte heller vill jag bidra till klädberget genom planlös shopping. Hellre handla secondhand och/eller satsa på ett fåtal plagg i hög kvalitet som jag vet håller i många år framåt.

Köpte boken Ägodela med underrubriken Köp mindre – få tillgång till mer. Årets bok 2016 från Naturskyddsföreningen. Nu har jag läst den och är så inspirerad av alla tankar och idéer om kollaborativ konsumtion, eller ägodela som Naturskyddsföreningen kallar det. Ett genialt nyord för övrigt.
I intressanta reportage beskrivs här hur vi kan ägodela på sex olika områden: mobilitet, boende, prylar och kläder, mat, samarbete och staden. Även om fokus självklart ligger på hur vi bäst gör det skyggar den inte för de problem som kan dyka upp när vi växlar om till ett nytt sätt att tänka. Det är alltså inte bara en lovsång utan det vänds och vrids också på det som kan störa övergången.
Helt klart en riktigt bra bok – dessutom med massor av spännande www.adresser att utforska. Och nu, när jag har läst den, är det dags att ge den vidare till någon av er. Vill du vara med när vi slumpvis drar nästa ägare av Ägodela – anmäl dig här.

Etiketter

Lena Eliasson leker med barnbarnet Hugo i Slottsskogen.

Välkommen till min blogg!

EFTER nära 30 år som journalist var det dags att prova något nytt. Busbyxan – ett koncept som min mor tog fram redan 1997 – födde nya tankar och idéer. De ville jag förverkliga och driver därför sedan 2008 Busbyxan i egen regi.

I min blogg skriver jag om stort och smått. Fokus ligger på etiskt och miljömässigt hållbar konsumtion, utelek och mycket annat som kan inspirera till en bra vardag med allas våra barn och barnbarn.

Jag tycker att det är både spännande och roligt att jobba med mitt lilla företag, men det finns förstås också annat som jag prioriterar högt. Att vandra till exempel. När den lusten slår till så packar jag ryggsäcken, stänger butiken och drar iväg.
 

Lena Eliasson

Senaste inlägg

Länkar