Konsten att shoppa

Ibland vet jag inte vilket ben jag ska stå på. Å ena sidan ska jag konsumera. Hjulen ska rulla för annars – har jag fått veta – är risken stor att Sverige stannar och allt blir bara sämre.
Det låter ju verkligen inget vidare, men å andra sidan känns det också helt fel att konsumera bara för sakens skull. Jordens resurser är ju inte oändliga.
Kanske ligger svaret någonstans mittemellan. Shoppa, men shoppa kritiskt och med eftertanke. Vad behöver jag? Är grejerna tillverkade med tanke på miljön? Vilken livslängd har dom? Och hur är det med rättvisan, har dom som tillverkat varorna schyssta arbetsvillkor och vettiga löner?
Det här är stora frågor och verkligen inte lätta att få svar på. Men hjälp finns att få, t ex genom Föreningen Medveten konsumtion.
- Vi är inga experter som vill tala om för andra exakt hur man ska göra. Vi vill snarare vara ett nätverk av folk som vill hjälpa varandra att kunna ta bättre konsumtionsbeslut, förklarar de på sin sajt.
Klart är i alla fall att slit-och-släng-varor bör gå bort. Den gränsen klarar Busbyxan med råge. Kunder har berättat att de utan problem låtit byxorna gå i arv till både två och tre småsyskon. Egentligen vet vi inte hur lång Busbyxans livslängd är. Tror du att du innehar rekordet? Låt oss få veta!
Men inget är förstås så bra att det inte kan bli bättre. Slitstyrkan är vi nöjda med, men det finns annat att jobba med. Vi kommer därför inte att ge oss förrän vi kan erbjuda Busbyxor med ekologisk bomull i bävernylonet. Det går inte över en natt, men envist arbete borde ge resultat. Så fortsättning följer!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln