Mitt bästa pepparkaksrecept

Bara några dagar kvar till första advent. Om inte förr så är det nu som lusten att baka brukar komma tillbaka. Och helst då något som har med julen att göra förstås. Till exempel pepparkakor.
Fast det här med att kavla lövtunn pepparkaksdeg och försöka få ut fina gummor, gubbar och grisar är inget för mig. Alldeles för pilligt och tålamodsprövande.
Nej, jag bakar superenkla pepparkakor där degen rullas till bollar och sedan flyter ut i ugnen som de vill. Supergoda som de är eller med lite grönmögelost på – en sådan där kaka som alla vill ha receptet på…
Delar gärna med mig av receptet till er också. Har bakat den i många år, men minns inte var jag själv hittade det. Är det någon av er som är upphovsman/kvinna, berätta gärna i kommentarsfältet här nedan. Äras den som äras bör, ju.
I alla fall, här kommer receptet till mina favoritpepparkakor:

Cayenne-pepparkakor
2,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
225 g rumstempererat smör
1 ägg
0,75 dl mörk brödsirap
2-3 tsk ancho chilipeppar (men går lika bra med vanlig chilipeppar)
2 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
0,5 tsk kryddpeppar
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl flagad sötmandel
300 g (ca 5 dl) vetemjöl

Gör så här:
1 Mixa socker och smör till jämn och luftig konsistens.
2 Blanda i ägg.
3 Tillsätt sirap och övriga ingredienser och blanda väl.
4 Låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
5 Forma bollar (2 cm) och lägg ut på bakplåtspapper med ett avstånd på ca 6-7 cm.
6 Grädda i 175° värme i ca 10 minuter.
7 Låt svalna på plåten.
Ät och njut!

Behöver barnen nya förkläden till julbaket finns de här. Just nu och t o m söndag 2 december kan du dessutom handla två förkläden för endast 100 kr styck (ord.pris är 145 kr). 
Uppge koden Julbak i kassan och rabatten på 90 kr din.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln