Appen för oss som gillar grodor

Visst är väl grodan nästan som ett sagodjur. Vet jag inte att det finns en i närheten kan den ibland skrämma slag på mig när den plötsligt sprätter iväg – men bara under den bråkdel av en sekund som behövs för att jag ska förstå att det bara är en groda. För grodor är fina och – som sagt – lite sagolika. Inte underligt att så många sagor befolkas av grodor.

Det tråkiga är att i verkliga livet blir de allt färre och det gäller alltså att skydda de grodor vi fortfarande har kvar. Därför har Naturskyddsföreningen utsett 2014 till Grodans år. Tillsammans med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och ArtDatabanken har de bl a gjort Grodguiden – en gratisapp där vi får veta allt om de 13 groddjur som finns i Sverige: två salamandrar, tre paddor och åtta grodor. Hur de ser ut, låter och var de lever. Vi får också redskap att kunna artbestämma de grodor vi hittar i naturen.

I appen kan du också enkelt rapportera in egna grodfynd, för tanken är att appen ska ge större kunskap om var grodorna egentligen finns. Då finns bättre möjligheter att hjälpa dem när de till exempel ska vandra från vinteridet till våtmarken för parning. Går vandringen över hårt trafikerade vägar kan grodtunnlar byggas så att de kan ta sig över utan att bli överkörda.
Så varför inte testa grodsafari i sommar? Passa på någon kväll! Då är de som mest igång och leker och spelar.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln