Torka av, inte tvätta. Miljösmart!

Oftast räcker det att torka bort smutsen från Busbyxan. Oftast räcker det att torka bort smutsen från Busbyxan.

Läste en så intressant artikel i Göteborgs-Posten häromdan, som handlade om vilken miljöpåverkan en produkt har under sin livscykel. Alltså genom alla stadier i livet - från att råvaran utvinns, produkten tillverkas, används till hur den blir till avfall.
Jag vet inte hur du känner, men själv blir jag ibland helt matt av alla larmrapporter som kommer i en strid ström. Vad tjänar det egentligen till att jag källsorterar in till minsta pappbit eller att jag går, cyklar, tar spårvagnen och tåget och inte slentrianmässigt väljer bil eller flyg?
Desto roligare då att i den här artikeln få veta att 75 procent av energiåtgången på ett plagg (räknat på två år) är tvätt och tork.
Själv hade jag ingen aning om att det gick åt så mycket energi att få sina kläder rena och torra.
Det är Marcus Wendin, delägare i Göteborgsföretaget Miljögiraff, som tagit fram de är siffrorna i en LCA-analys – Life Cycle Assessment eller livscykelanalys som det heter på svenska.
– Siffran gäller ett specifikt plagg, men generellt är användarfasen mycket viktig, konstaterar han.
Kort sagt, du har stora möjligheter att påverka energiåtgången för ett plagg genom att inte tvätta i tid och otid. Då är Busbyxan ett kanonval, för den behöver ju knappt komma i närheten av tvättmaskinen. Oftast räcker det med att torka av smutsen med en våt trasa och så är byxan ren och fin igen.
Dessutom, med Busbyxan på så skyddas även kläderna under från smuts. Men det visste du väl redan.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln