Godisbitar på nytt sätt

Ibland kan man ju bli sugen på något sött. Och när barnbarnen kommer på besök vill man ju gärna bjuda på något riktigt gott. Men så är det ju det här med socker och vetemjöl. Det känns inget vidare att duka fram sånt man vet egentligen inte är bra för någon av oss.
Därför blev jag riktigt glad när jag av en slump hittade Marjas Baka Sockerfritt. Så mycket godis hon trollar fram, den ena läckerbiten efter den andra.
Det är faktiskt svårt att välja, men jag har sparat ner många av recepten som nu ska testas efter hand.
Det första blev ”Delicatobollar”, utan tillsatt socker. 
Receptet ger tio bollar fast jag fick nog en ihop nära 20 stycken i en för mig lagom storlek. Men det där avgör man ju själv.

Här kommer Marjas recept:
60 gram smör
3 dl havregryn
ca 2/3  dl sötströ
ca 3 msk kaffe
ca 1 1/2 - 2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
Riven kokos att dekorera med

1 Lägg alla ingredienser i en bunke.
2 Vispa med elvisp för att ”slå sönder” grynen och för att få konsistensen slätare (går att blanda på vanligt vis också. Använd ingredienser efter smak, och tillsätt så mycket kaffe som önskas.
3 Rulla degen till bollar och rulla i riven kokos.

Klart! Snabbt gick det och enkelt var det. Och gott blev det!
Sötströ finns ju i många olika varianter. Jag använde kokospalmsocker, som jag inte visste fanns men som jag fick köpa extra billigt vid ett online-köp. Blev nyfiken på vad det kunde vara och här passade det ju perfekt. 
Så vad tyckte då barnbarnen om ”delicatobollarna”. På en 5-gradig skala fick de en 3:a av tolv-åringen och 2,75 av 9-åringen. ”Kalle skulle nog ha velat ha dom lite sötare”, viskade 12-åringen till mig. Och visst, det kan ordnas till nästa gång. Fast det kanske dröjer, för nu måste ju fler godbitar utan socker testas. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln