Vattentätt ett dyrt slit och släng-alternativ

Vattentätt eller vattenavvisande? Vilket är bäst?

Vattentätt förstås, säger nog de flesta. Men om regnstället läcker som ett såll efter några år...

Själv köpte jag ett dyrt regnställ från ett svensk tillverkare känd för sin höga kvalitet. Vill inte hänga ut någon enskild fabrikant för jag tror att vad som hände med mitt regnställ kan ha hänt med vilket märke som helst.

 

I vilket fall, det fungerade hur bra som helst i några år, men så i somras märkte jag att det inte höll tätt längre. Det var inget fel på varken byxa eller jacka, så något måste man väl kunna göra åt saken, tänkte jag. Sagt och gjort. Köpte impregneringsmedel, som skulle sprayas på efter att regnstället tvättats.

Jag vet, att impregnera är inte ett miljövänligt alternativ. Helst skulle man vilja slippa, men jag lyckades i alla fall hitta ett medel som är biologiskt nedbrytbart.

Så, in med regnstället i tvättmaskinen och ut kommer en vitprickig jacka och byxa! Mellanskiktet - membranet som skulle hålla mig torr - hade helt enkelt pulvriserats under tvätten.

 

Det här var ju inte bra och frågan var om det gick att impregnera nu. Kanske bättre ändå att köpa ett helt nytt ställ. Ner på stan för att titta på regnställ i samma kvalitet. Hittade ett bra, men prislappen på åtskilliga 1000-lappar fick mig att backa ut ur affären. Aldrig i livet, tänkte jag, Särskilt som jag nu också fått veta av tillverkaren att livslängden på ett sådant här ställ bara är runt fem år. Ynkliga fem år för ett regnställ som kostar nästan 5000 kronor!

 

Det här fick mig att fundera på det här med vattentätt eller vattenavvisande. Själv röstar jag på vattenavvisande, för när vattentätt inte är vattentätt då får det vara för min del.

Är så glad över att våra jackor och byxor är sydda i bävernylon. Här finns inga membran, som kan smulas sönder. Inte heller behöver de någonsin impregneras.

Du ser vad du får. Slitstarka plagg* som håller att ärvas om och om igen och som samtidigt håller regnet utanför en bra stund**. För ärligt talat, hur många av oss brukar vara ute med barnen i timtal när det regnar?

 

* slitstyrkan på vår bävernylon har uppmätts till 100 000 Martindale.

** den vattenavvisande ytan på vår bävernylon har värdet 100 (ISO 5), vilket innebär en mycket effektiv effekt mot att väta tränger igenom.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln