Det här att prata med barn om klimatet

Hur pratar man med barn om klimatet – utan att skrämmas eller bagatellisera? 
Det är inte helt lätt, särskilt som många av oss själva är mitt uppe i att förstå och ställa om.
Men efter att ha läst ”Prata med barn om klimatet” av Frida Berry Eklund har jag betydligt bättre på fötterna. 
Till exempel vet jag nu att det aldrig är för tidigt att prata med barn om klimatkrisen, men att jag måste göra det på rätt sätt. Det betyder att ta reda på vad barnet känner till och utgå från det. Inte sitta och föreläsa, utan lyssna in och lägga samtalet på rätt nivå. Viktigt är också att inte bara prata utan att själv i handling visa vad man kan göra för att putta klimatet åt rätt håll.
Självklart är det också skillnad på hur man pratar med förskolebarn och t ex tonåringar. Frida Berry Eklund ger tips och råd för hur man bäst för samtalet med utgångspunkt från barnets ålder.
Det gäller ju också att vara påläst själv så man kan besvara de frågor som säkert kommer. Så bra då att också en klimatverktygslåda för vuxna ingår i boken. Här finns både fakta och värdefulla tips hur man kan vidareutbilda sig själv.
Frida Berry Eklund har arbetat i många år med klimatkommunikation. Hon var bl a med och drev klimatnätverket Föräldravrålet, som 2022 bytte namn till Våra barns klimat. 
”Prata med barn om klimatet” kom 2020, men är precis lika angelägen i dag – om inte mer. Den gav mig mycket att tänka på. Jag kan varmt rekommendera den till alla med barn i sin närhet och som vill agera på bästa möjliga sätt när miljökrisen kommer på tal.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln