Frågor & Svar

Är Busbyxans kläder så varma att de funkar även på vintern?

Både Busbyxan Bas och Busjackan kan mycket väl användas som skalplagg även vintertid. Men de är ofodrade, så beroende på hur kallt det är behövs ett eller flera lager varma plagg under.
Men Busbyxan Vinter och Busbyxan Plus/Vinter, som är fodrade med bambufleece, är oftast bättre alternativ vintertid.

Vilka butiker säljer Busbyxan?

Inga! Busbyxan säljs bara här i vår webbutik. Vår affärsidé är att erbjuda riktigt hög kvalitet till ett attraktivt pris. Då fungerar inte försäljning via återförsäljare.
 

Är kläderna vattentäta?

Busbyxan Regn är vattentät. Busbyxan Bas och Busjackan är inte regnplagg men står emot väta bra. Det innebär att de håller tätt vid ett lättare regn och om barnet t ex leker i sandlådan eller på en gräsmatta när det nyss har regnat.
 

Hur lång är leveranstiden?

Normalt 1-3 dagar.
 

Tål kläderna att torktumlas?

Ja, de inte bara tål det. Genom att torktumla (eller stryka) plaggen bibehålls tygets vatten- och smutsavvisande effekt.
 

Hur gör jag om plaggen jag beställt visar sig vara för stora eller för små?

Du har 14 dagars öppet köp med fri retur. Så under förutsättning att plaggen inte använts kan du utan kostnad skicka tillbaka det som inte passar och byta till en annan storlek. Ett villkor är att du meddelar oss via mail och avvaktar våra instruktioner innan du returnerar. För att öka dina möjligheter att välja rätt storlek från början kan du kolla byxornas och jackans mått för respektive storlek här.
 

Vad menas egentligen med överdragskläder?

Fördelen med Busbyxans överdragskläder är att de går extremt lätt och snabbt att dra på och att de fungerar som ett skydd för barnets vanliga och mer ömtåliga kläder.
 

Är Busbyxans kläder impregnerade?
Bävernylonets slitstyrka är skälet till att vi valde att använda just det materialet till våra skalkläder. Tyvärr har – än så länge – all bävernylon en vattenavvisande fluorkarbon-finish. Även vår. Den är dock Ökotex-märkt, vilket innebär att mängden hälsoskadliga ämnen i tyget ligger under internationellt antagna gränsvärden. När det gäller fluorkarboner får de inte överskrida 1 miljondels gram per kvadratmeter om tyget ska klara en Ökotex-certifiering, som alltså vår bävernylon gör.

Det rör sig alltså om otroligt små mängder. Norge har ett lagkrav på exakt samma gräns och där anses den gränsen vara detsamma som totalförbud.
- Ökotex-gränsen på en miljondels gram är väldigt lågt satt. Våra analysmetoder kan inte mäta ner till 0. Jag skulle kalla det totalförbud, säger Camilla Nilsson, analytical chemist på Swerea IVF, företaget som testar och certifierar för Ökotex i Sverige.
Lågt gränsvärde är bra men på sikt måste vi självklart bli av med fluorkarbonerna. Vi gör vad vi kan för att påverka vår tygleverantör att ta fram en miljövänlig impregnering. De har också försökt, men hittills inte hittat någon som ger samma goda vattenavvisning som nuvarande finish. Men varken vi eller de har gett upp än.

Min dotter blir lätt varm och svettig när hon är ute och leker. Kan Busbyxan verkligen funka för henne, är de inte väldigt täta?

Tyget som Busbyxan sys av andas, så det är inte alls som att ha på sig ett par galonbyxor. Men det är klart, beroende på utetemperatur får man anpassa hur mycket och hur varmt man har på sig under.