Maria Nilsson Thore och Johan Unenge vet att i bilderboken handlar det om att skala bort så mycket text som möjligt. Ibland räcker det med bara en bild, till exempel den här, som utan ett endaste ord berättar hur det kan kännas på släktkalaset.

En bilderbok när den är som bäst!

Roligt att få byta några ord med Alfreds "föräldrar". Roligt att få byta några ord med Alfreds "föräldrar".

Pustar ut efter årets bokmässa här i Göteborg och tänker på alla utställare, författare och illustratörer som under fyra dagar blivit manglade –- både fysiskt och psykiskt. Vad de måste vara trötta nu!

Jag besöker inte bokmässan varje år. Just det här att trängas bland tusentals andra – och kakafonin som uppstår när så många pratar samtidigt – har fått mig att avstå.
Men i år hade jag bestämt mig och den här gången hade jag förberett mig noga. Istället för att irra omkring bland montrarna i jakt på något intressant hade jag gjort ett prydligt schema och lyckats få med rätt många av mina favoriter.

Först ut var Maria Nilsson Thore, som tillsammans med Johan Unenge gjort en spännande och nyskapande bilderbok om hur det är att vara liten och blyg. I boken ”Alla tittar på Alfred” krymper Alfred varje gång någon tittar på honom – på dagis, i affären, på släktkalaset... Ända tills något plötsligt händer och blygheten är som bortblåst. Istället far det iväg åt andra hållet och Alfred blir bara för mycket. Hur det går då ska jag inte avslöja, men så mycket kan jag säga att det slutar bra. Tack och lov, för ett tag såg det lite mörkt ut.
Maria Nilsson Thore och Johan Unenge är både tecknare och författare, men i just den här boken har deras roller varit glasklara, Maria har tecknat och Johan skrivit.
– Det tråkigaste är när författare talar om hur bilderna ska se ut, tycker Johan och gav därför Maria fria händer.
Det kunde han tryggt göra. Hon har gjort helt underbara bilderböcker, t ex Petras Prick som blev nominerad till Augustpriset för några år sedan.

– Johans historia är jätterolig, men samtidigt är det ett allvarligt ämne han skriver om, säger Maria och berättar att hon såg direkt vad hon kunde göra.
– Här fanns bra, små roliga ord att ta fasta på. Tekniskt lockade den mig också. Det var mycket att tänka på när vi skulle skildra hur Alfred krymper.
En styrka att vara två i arbetet, tycker de och extra roligt blev det när de såg att här fanns också möjligheten att göra en vik-ut-sida.
– Älskade sådana när jag var liten, säger Johan och ler.

I vår lilla bokbutik hittar du Marias och Johans fina, tänkvärda och lite kluriga bok - och även många andra bra böcker jag sållat fram ur höstens bokflod.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln