Blogg listad på Bloggtoppen.se

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

There are no entries for this period.

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

Senaste kommentarer

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

Arkiv

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

2011

Tio månader. Så lång tid tog det från första idéskissen till färdig jacka. Kanske är det en helt normal tidsrymd för att ta fram en helt ny jacka, men för mig har den känts oändligt lång.

Desto roligare att nu äntligen få presentera Busbyxans nykomling ordentligt. Som jag berättat tidigare har vi valt en enkel jackmodell avskalad från onödiga detaljer. Ofodrad förstås och med plats för varm tröja. Lager på lager är bäst.

Två snedfickor finns för kottar, stenar, napp och andra viktiga småsaker.

Fram avslutas den i nederkant med en lätt resår som formar jackan fint. Även ärmarna avslutas med resår. Det ska vara enkelt att dra på vantar - antingen utanpå eller inuti ärm. Bak är jackan några centimeter längre och utan resår i nederkant. Här ska ingenting glipa!

 

Så här långt är det små, men ändå viktiga detaljer som skiljer Busbyxan från andra jackor. Men den allra största skillnaden är ändå möjligheten att själv designa sin jacka. Mixa och matcha jacka med kapuschong hur du vill. Jackorna finns i tre färger - röd, ljusgrå och äppelgrön - och kapuschonger finns i snudd på varenda färg som Busbyxan har. Självklart kan du välja enfärgad jacka, men varför inte kapuschong i samma färg som Busbyxan där hemma och jacka i en annan färg? Eller tvärtom! Här finns utrymme för alla möjliga kombinationer. Både finstämt diskreta och härligt färgsprakande. Det är helt och hållet upp till dig!

 

Vill du gå åt andra hållet och bara köpa jackan går det också bra. Flexibilitet har varit ett av våra ledord och därför kan du köpa jackan både med och utan kapuschong. Väljer du utan och sedan ändrar dig gör inte det något. Alla våra jackor är knapp-förberedda. Alltså bara att beställa en kapuschong i efterhand och knäppa på!

 

PS Alla som prenumererar på vårt nyhetsbrev och som köper en jacka i dag (15 december) eller i morgon (16 december) får en fin julbok (Vresige Grävlings jul) på köpet. Inte prenumerant än?  Klicka här! Mått på jackan hittar du här.

 

 

Läs hela inlägget »
Susanne Ljung riktar blickarna mot Stutterheims regnrockar, som sys på samma ställe som Busbyxan.

Min tisdageftermiddag följer alltid samma mönster. Runt två ploppar jag in mina hörsnäckor, knappar in bästa radioprogrammet och så bär det av med stora steg för att hämta barnbarnen på dagis. Oftast blir det Stil jag lyssnar på. Ett kanonbra program, som aldrig gör mig besviken. Huvudtemat är mode, men inte på det där ytliga viset. Här djupdyker man och kringelikrokar sig fram på det mest spännande sätt. Igår handlade det om paraplyer.

Först tänkte jag "nja, kan det verkligen vara något?"

 

Men som vanligt överraskar Susanne Ljung och de andra på Stil-redaktionen mig. De hade så mycket intressant att berätta om paraplyet att den här timmeslånga promenaden flög fram i deras sällskap. Extra kul var det att Syverket fanns med på ett hörn. Vid det här laget känner ni väl till att det är de som syr Busbyxan, men alla kanske inte känner till att de även syr Stutterheims snyggt skräddade regnrockar.

 

Susanne Ljung intervjuade Alexander Stutterheim och det var roligt att höra hur hans tankar helt överensstämmer med hur vi resonerar här på Busbyxan. Han sa bland annat att det aldrig hade varit tal om att lägga regnrocks-produktionen i ett låglöneland och trodde sig också se en trend som går emot slit-och-släng. Att många är lite trötta på konsumtionssamhället och istället är beredda att satsa på bra kvalitet. Som till exempel hans regnrockar som kostar runt 3000 kr, men är numrerade och signerade av sömmerskorna på Syverket. 

 

Våra byxor är visserligen varken numrerade eller signerade. Inte heller kostar de tusentals kronor, men jag vet att Syverkets sömmerskor lägger ned lika stor möda på våra byxor som på Stutterheims regnrockar. Hög kvalitet rakt igenom alltså, både vad det gäller material och produktion. Och snart kommer också Busjackorna. Nu handlar det bara om dagar innan de är här...

Läs hela inlägget »
Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad. Maria Nilsson Thore - dubbelt Augustnominerad.

Det är alltid lika spännande att få veta vilka böcker som August-nominerats. Alla blir säkert väldigt glada, men jag undrar om inte Maria Nilsson Thore blev allra gladast i år. Hon har ju Augustnominerats för inte mindre än två böcker. Dels som illustratör till Lotta Olssons Konstiga djur och dels för den alldeles egna bilderboken Petras prick.

Jag läste båda nu i helgen och blev förälskad. Kände att jag bara måste få byta några ord med Maria. Hennes Petras prick är verkligen helt underbar. Med enkla medel lyckas hon förklara den svåra konsten att ge fri. Det är charmigt och lekfullt och utan en enda pekpinne.

 

Och bilderna ska vi inte tala om... Eller det kanske vi ska, för de är i en klass för sig - fyllda med både humor, värme och många roliga detaljer. Jag förstår mycket väl varför Mara Nilsson Thore är flitigt anlitad i barnboksvärlden. Min intervju med henne kan du läsa här.

 

PS Både Petras Prick och Konstiga djur finns förstås att köpa i Busbyxans lilla bokbutik.

Läs hela inlägget »

Inte i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle ta så lång tid att ta fram en jacka, men nu - äntligen - skymtar vi målet.

Det har varit  en lång resa. Redan i våras skissades Busjackan fram med er hjälp och i början av juli presenterade jag den för Syverket i Borås, som ju redan syr våra Busbyxor. Men att komma med nya uppdrag mitt i semestern kanske inte var så vältajmat. Ändå, nu när den var klar var det väl bara att köra igång produktionen, tyckte jag.

 

Riktigt så enkelt var det inte. De såg med en gång att jackan jag tagit fram skulle ta tid att sy och med svensk tillverkning är det samma sak som att den skulle bli alldeles för dyr. Tack och lov hade de idéer om hur den kunde förenklas utan att grundkonstruktionen gick förlorad. Efter några vändor fram och tillbaka var vi också överens om priset men sedan gällde det att jackan - trots förenklingar - fick exakt det utseende vi var ute efter. Små detaljer kan ha stor betydelse och Busjackan finslipades i veckor innan vi var helt nöjda.

 

Jag ska.villigt erkänna att det funnits stunder när jag tvivlat på att verkligen kunna ro det här i land. Desto roligare är det att vi nu är i mål.  Jackan klipps till i nästa vecka och sedan tar sig sömmerskorna an vår hett efterlängtade Busjacka. Hoppas att du kommer att gilla den!

 

PS Busjackan sys upp i tre färger - röd, ljugrå och äppelgrön - och i sju storlekar 80 cl - 140 cl. I nästa månad finns de i vår butik!

Läs hela inlägget »

Ni som följt bloggen vet ju att det sedan i början av augusti pågått ett verkligt tufft test av Busbyxan. Under drygt en månad har små testpiloter dragit på sig dem och krupit, hasat, klängt och klafsat för fullt. Precis som man ska när man går i en I Ur och Skur-förskola - fylld av nyfikenhet och upptäckarglädje.

Testet är nu avslutat och det är med glädje och stolthet vi kan berätta att Busbyxan får bra betyg av både barnen och förskollärarna på Idavallens I Ur och Skur-förskola i Lindome. Barnen gillar att ha dem på sig och  "fröknarna" är nöjda med Busbyxans slitstyrka, passform, enkla skötsel och förmåga att stå emot väta, vind, smuts och - inte minst - att det är så lätt för barnen att själva ta på och av byxorna. Av totalt 58 betyg delar de ut 56 "Mycket bra" eller "Bra". 

Det är bara på frågan hur byxan står emot väta som två av de sex förskollärarna ger den omdömet "Mindre bra":

- Våra barn älskar att leka med vatten och gärna sitta i det också, förklarar de.

Och att sitta i en vattenpöl går förstås inte med Busbyxan. Då blir man blöt. Busbyxan är ju inte heller en regnbyxa, men att krypa omkring och stå på knä på fuktiga gräsmattor och i sandlådor går hur bra som helst.

Sammantaget ändå ett jättebra betyg för Busbyxan från I Ur och Skur och ett kvitto på att vi erbjuder en byxa som verkligen tål att lekas i. Fast det vet ju alla ni som redan har ett par Busbyxor där hemma.

Läs hela inlägget »
Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett Lena Sjöberg får årets Elsa Beskowplakett

Lena Sjöberg får Elsa Beskowplaketten för att ha skapat 2010 år bästa bilderbok "Tänk om...". Så väldigt roligt! Och välförtjänt!

Ni som följer min blogg vet att jag redan vid förra årets August-nomineringar för årets bästa barnbok hade Lenas som min absoluta favorit. Då skrev jag så här:

"Hon skriver på ett sätt som känns alldeles nytt och tillsammans med krispigt rena bilder har hon skapat en rolig, fantasifull och samtidigt så rörande och innerlig saga att jag blir alldeles varm inombords. Faktum är att jag har svårt att tänka mig något bättre sätt att avsluta dagen än med den här hjärtevärmande godnattsagan.
Det här är en skimrande pärla! Köp den eller låna den på biblioteket  - bara du inte missar den – för bättre än så här kan det knappast bli."

 

 Jag ser redan fram emot nästa bok. Och du som inte läst Lenas "Tänk om..." än, den finns fortfarande att köpa här i Busbyxans lilla bokbutik.

 

Elsa Beskowplaketten delas varje år ut av Svensk Biblioteksförening. Så här lyder juryn motivering i år: ”Lena Sjöberg ger med sina djupa, klara färger hos bilderna i Tänk om… en inbjudan att gå in i texten. Där möter en närhet med motsatser mellan det mjuka, kärleksfulla och det hotande, farliga. Uppmaningen ”tänk om” öppnar för såväl fantasi som empati vilket ger en speciell dialog där det gäller att lyssna på varandra. Det handlar också om relationer i vardagsnära kompisskap. Den lyriskt utformade texten är dekorativt inramad och bilderna är vackra, spännande och detaljrika. Dessutom ger perspektivet den sceniska överblick som är typisk för en god bilderbok. Man tar emot, njuter och blir glad av Lena Sjöbergs konstnärlighet.”

Läs hela inlägget »

Tänk att det lyckades! Den hyllade serietidningen Tivoli med vänner återuppstår!

Första numret kommer i slutet av september och skickas då ut till alla prenumeranter som strömmat till sedan början av sommaren. Det var ju då Positiv förlag förklarade att tidningen måste läggas ner. Villkoren för det lilla förlaget hade blivit för tuffa. Produktionsstödet för 2011 hade dragits in och Tidsam, som distribuerar tidningar ut till affärerna, ville inte släppa in några nya förlag.

Men skulle verkligen en serietidning med en så tydlig kvalitetsstämpel och med originalproducerade svenska serier få gå i graven? Nej, det tyckte inte jag. Och inte heller 1000-tals andra som tecknat stödprenumerationer för att göra en fortsatt utgivning möjlig.

Själv kan jag bli jag helt matt när jag står framför hyllan med serietidningar i affären. Där radar den ena mer spejsade tidningen efter den andra upp sig. Ofta inplastade tillsammans med någon underlig pryl som varken jag eller barnbarnen vet vad vi ska ha till.

Så tack och lov för att Tivoli nu kan fortsätta att vara en motvikt till den här anstormningen. Här finns mer att läsa - både om tidningen och om annat som förlaget ger ut. Och vill du teckna en prenumeration direkt så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Parvaneh och Atefeh, förskollärare på Idavallens I Ur och Skur-förskola ser fram emot att få testa Busbyxan.

Nu kör vi i gång! I veckan tog jag en packe Busbyxor i alla möjliga färger och storlekar och åkte över till I Ur och Skur-förskolan i Lindome. Det hade äntligen blivit dags för Busbyxan att få visa vad den går för. Här på  Idavallens förskola är barnen ute för jämnan - oavsett väder - så en bättre miljö att testa vår byxa i är nog svårt att hitta.

Under någon månad framåt ska byxorna nu på så fort det är Busbyxe-väder. Och för en gångs skull önskar jag mig ingen indiansommar. Hellre lite grinigt och snålblåsigt väder. Eller... - åtminstone i så många dagar som behövs för att kunna göra en ordentlig utvärdering av byxan.

- Det här ska bli spännande, tycker Parvaneh Charmchizadeh, förskollärare på Idavallen. Det är roligt att få hjälpa till att testa Busbyxan. Och ser vi dessutom att den fungerar bra  - desto bättre. Föräldrarna frågar ofta oss om råd och då är det roligt att kunna rekommendera något som vi själva har testat och vet är bra.

Läs hela inlägget »
För att hitta bästa lösningen krävs flera försök. För att hitta bästa lösningen krävs flera försök.

Busjackan kommer närmare och närmare. Utgångspunkt i designandet har förstås varit de svar vi fick från er i vårens enkät. De allra flesta av er ville ha en enkel ofodrad basjacka, men som ändå gärna fick skilja sig från mängden. Ha det där lilla extra. Eller som någon av er skrev: "Det ska synas att det är en Busjacka."

Ingen lätt uppgift, men samtidigt väldigt inspirerande. Många lösningar har provats och jag tror att vi nu är väldigt nära hur Busjackan kommer att se.  I morgon åker jag till Borås för att träffa Syverket. Dels för att diskutera sytekniska detaljer, men också för att prata pengar. En nog så viktig fråga, för vi vill ju kunna erbjuda Busjackan till ett så bra pris som möjligt.

 

PS Jackorna på bilden är bara jackor "längs vägen". Än är inget bestämt om vilka färger den ska sys upp i.

Läs hela inlägget »

Vår bank över bra lekparker i Sverige börjar arta sig. Tack vare er finns nu tips på många fina lekplatser-  från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Så ska du ut och resa i sommar, kolla in här innan det bär iväg. Eller varför inte redan nu? Vem vet, kanske du missat en riktigt bra lekpark i din egen stad.


Men även om det nu finns en del att välja på, kan vi ju inte stoppa här. Jag är helt säker på att det finns ännu fler härliga platser kvar att berätta om. Så fortsätt att skicka in! Samma "arvode" som tidigare gäller förstås: 20 procent i rabatt på nästa Busbyxa du köper. 


Och snälla, snälla, skicka med en bild också. Den gör så otroligt mycket för att vi ska förstå vad som är så speciellt med just "din" park.

 

 

Lekfullt på Haga Kyrkoplan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Jag är helt säker, våra kunder är de absolut bästa marknadsförarna. Hur mycket pengar vi än lägger ut på annonser och annat kan det inte få samma effekt som när någon av er pratar varmt om Busbyxan. Därför blir jag väldigt glad när Andrea skriver så här fint om vår byxa på sin blogg Fru Svensson:


"Jag inser varje gång vi använder dom hur nöjd jag är, och blev påmind senast idag när det regnat ute men börjat torka upp. På med busbyxorna och ut - ett plus är, hälsar stora tjejen, att det blir extra snabbt glid i rutchkanan med busbyxorna på. Vi har haft dom i olika storlekar i över två år nu och alla par är i skick som nya, och jag kan lova att vi kommer köpa dom så länge ungarna accepterar att ha dom på.
Busbyxorna är en rekommendation från botten av mammahjärtat, busbyxor is the shit! Tillsammans med bland annat andningslarm, trasselborste, mina två bugaboovagnar hamnar busbyxorna enkelt på topp tio över de bästa barninköpen någonsin här hemma."

Läs hela inlägget »

Nu väntar vi på att sommaren ska komma med fart. Förväntningarna är stora och kanske den bästa tiden är just nu - när allt fortfarande är ett oskrivet blad. Och hur det än går med vår nyckfulla svenska sommar så ser jag redan fram mot augusti, för då ska småttingar på Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-förskola i Lindome testa våra Busbyxor. Gissa om vi är stolta!

 

Vi blev så otroligt glada när personal därifrån besökte vår monter på Baby & Barn-mässan i Göteborg. De såg genast alla fördelar med byxan. Hur lätt den är att ta av och på och hur enkel den är att sköta (bara att slänga in i torkskåpet om den blir våt). Och självklart, den otroliga slitstyrkan och att den står emot både vind, väta och smuts.

Just där och då fanns inte tiden att prata mer. Vi hade fullt upp med våra kunder och de hade också uppgifter att sköta i Friluftsfrämjandets monter. Men kontakten var tagen och i veckan träffades vi igen och bestämde oss för att inleda ett samarbete.

 

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men vi vet att Busbyxan är den perfekta dagis-byxan. Håller den dessutom för I Ur och Skur-barnens aktiviteter, som ju är ute mest hela tiden oavsett vilket väder det är - ja, då kan det inte bli bättre. Så fortsättning följer.

Läs hela inlägget »
Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut. Tack vare er vet vi nu bättre hur höstens Busjacka ska se ut.

Visserligen hade jag hoppats att många skulle vilja tycka till, men att ni var SÅ många som ville vara med och designa Busjackan hade jag inte vågat drömma om. Vilket engagemang det finns bland er där ute! Helt underbart! Jag tar det som ett tecken på att det verkligen finns ett behov av Busjackan på marknaden - och beslutet att ta fram den känns plötsligt inte längre som ett riskprojekt.

Så tusen tack alla ni som varit med och skissat och även gett oss många värdefulla synpunkter och kommentarer. Nu har bilden på "vår" jacka blivit mycket klarare.

Så här tyckte ni:

En överväldigande majoritet - hela 90 procent - ville ha en jacka med blixtlås.

Nästan lika många - 82 procent - ville ha fickor och allra helst 2 fickor.

Även avtagbar kapushong stod högt upp på önskelistan. 81 procent föredrog det.

Dragsko i nederkant tyckte också en hel del av er var en bra idé. Närmare bestämt 69 procent.

Att jackan ska vara slitstark och fri från kemikalier var i stort sett alla överens om, men faktum är att alla egenskaper vi räknade upp kryssades i. Vissa av väldigt många, andra av lite färre. Så det är en himla tur att Busjackan nog kommer att uppfylla de allra flesta av dem. Och just kriteriet "snygg design" kan vi ju alla ta åt oss äran av.

 

PS Turen med sig när vinstlotter skulle dras bland alla er som tyckt till om Busjackan hade Anna Olsson, Eva Cavallin, Inger Ahlqvist, Erika Sparrenholt och Lotta Danielsson. Stort grattis till er! Böcker är på väg!

Läs hela inlägget »
Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark  kan man ha så här kul. Alla publicerade tips om lekparker belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan. I Norrköpings Folkpark kan man ha så här kul.

Visst tog väl våren ett jättekliv framåt i veckan! Nu värmer solen skönt igen och på lekplatserna kryllar det av glada barn.

I höstas gjorde vi ett försök att med er hjälp samla in de bästa lekplatserna i Sverige. Det gick sådär. Kanske för att lekplatser inte är det första man tänker på när det är regn och rusk var och varannan dag. Men nu är det snart sommar, sol och semester igen. Så vad tycker ni, ska vi göra ett nytt försök? Det finns ju massor av fantastiska lekparker i vårt avlånga land. Och vem vet, kanske är det just i din stad som någon av oss råkar göra ett litet semesterstopp. Då är det ju guld värt att veta var bästa lekplatsen ligger. Så skriv och berätta om din bästa lekplats här. Och skicka gärna med en bild. Publicerade bidrag belönas med 20 procent rabatt på nästa inköp av Busbyxan.

 

Från Kristina i Norrköping har vi redan fått två fina tips:

FOLKPARKEN ligger i centrala Norrköping, öppnar på Valborg och har en massa aktiviteter på gång under hela sommaren.  Här finns klätterställningar, gungor och BMX-bana (cyklar lånas ut gratis),  en badbassäng med badleksaker och en stor hoppkudde på hela 14 x 10 meter. Gillar familjen dessutom frisbeegolf, beachvolley, minigolf eller boule, då har ni kommit rätt.

VASAPARKEN  ligger utmed Södra promenaden och är en av de största parkerna i Norrköping. En oas mitt i stan med härlig lekplats och plaskdamm. Här finns också en spännande Törnrosalabyrint uppbyggd av salix, som är ett slags pilträd.

Läs hela inlägget »
Att vara med på mässa är jätteroligt men jobbigt. Tur att jag har Sofia och Nea som hjälper mig i montern!

- Men där är ni ju, sa hon och störtade fram till vår stege med Busbyxor. Jag har hört så mycket bra om den här byxan ute på nätet, så jag bara måste få se hur den ser ut i verkligheten.

Gissa om man blir glad! Både för att Busbyxan börjar tränga igenom bruset, men mest av allt för att vi har så fantastiska kunder som berömmer vår byxa på olika forum. Bättre ambassadörer kan vi inte få. Så tack, tack alla ni som pratar varmt om Busbyxan!

Precis lika glad gjorde Majlis mig när hon besökte vår monter på Baby & Barnmässan nu i helgen. Med ett enda ord gjorde hon klart vad hon tyckte om Busbyxans entré på marknaden:

- ÄNTLIGEN, sa hon med stort eftertryck.

Det visade sig att Majlis arbetat som förskollärare i många år och kämpat med av- och påklädning av de små.

- Ytterkläderna har så många detaljer i dag som gör det svårt både för oss och för barnen. Det är knappar, dragkedjor, hängslen som ska gå i kors på ryggen och jag vet inte vad...

- Och så kan det vara så här enkelt, sa hon och tittade på byxorna igen.

- De här byxorna klarar ju barnen av själva och kan känna sig duktiga. Sånt är jätteviktigt!

 

Busbyxans marknadsföring har hittills varit minimal, men i år kände vi att vi ville vara med på mässan här i Göteborg. Det är ett beslut som vi absolut inte ångrar. Kunde inte ana att det skulle vara så roligt och inspirerande att träffa alla er som besökte vår lilla monter. Och fortfarande återstår en dag - så varmt välkommen du som ännu inte besökt oss!

Fler bilder från mässan ser du här.

Läs hela inlägget »

Det är bara att konstatera - jag är en oförbätterlig tidsoptimist. För oj vad här har jobbats med en klocka som tickat alldeles för fort i bakgrunden.

Det hela började med att jag ville erbjuda något extra till alla som handlar hos Busbyxan på Baby & Barnmässan nästa helg. Varför inte en minibusbyxa till dockan? En sådan kan ju inte ta lång tid att sy, tänkte jag och satte mig vid symaskinerna. Och det är sant. EN byxa går hyfsat fort, men 300 stycken - som mitt första mål var - tar sin modiga tid. Det fick snabbt krympas till 150 stycken. Ändå såg det rätt mörkt ut ett tag, men nu skymtar jag målet - precis lagom till att mässan drar i gång. Härligt!!!

 

Det ska bli så roligt att kunna ge dig som väljer Busbyxan den här lilla presenten, som sitter som en smäck på Skrållan-dockan men säkert också passar till andra dockor i samma storlek. Fast det finns ett litet men... Vi har bara 50 dockbusbyxor per dag att dela ut. Så ett tips till dig som tänkt handla under mässan, vänta inte för länge för då kan dagens ranson vara slut.

 

PS Ett stort grattis till Susanne Göransson, Linda Ericson och Sofia Nilsson som vann två biljetter var i vår utlottning av biljetter till Baby & Barn på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs hela inlägget »
Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011 Gudrun Sjödén värdig vinnare till LivingGreen Award 2011

Har du hittat till LivingGreen - en riktigt bra sajt för dig som vill leva grönt? Här finns inga "fy. fy!" och inte heller riskerar du att bli emotionellt utmattad av artiklar om hur illa det står till med vår värld.

LivingGreen gör precis tvärtom. Här blandas inspirerande reportage med praktiska tips om hur vi kan få en grönare vardag. Själv blir jag lätt euforisk när jag går in på deras sida. Liksom upplyft av en känsla att visst går det att förändra. Och det är ju precis så det ska vara. Det måste ske av lust, inte plikt. Åtminstone om förändringen ska bli bestående.

 

Varje år delar LivingGreen också ut ett pris - Living Green Award - till någon som de tycker gör det lätt att välja rätt. Nu i veckan fick Gudrun Sjödén priset. En mycket värdig vinnare, som var tidigt ute med att använda ekologiska material och som nu också har en Vintage-avdelning där man kan sälja och köpa gamla Sjödén-plagg. En bra idé, som kanske också vore något för Busbyxan. Jag har sett att begagnade Busbyxor börjat dyka upp på både Blocket och Tradera. Och konstigt vore det annars, för byxan håller definitivt för mer än en unge. Så vad tycker du, ska vi öppna en "vintage"-avdelning här på Busbyxan också?

Läs hela inlägget »
Etiketter: lust, vintage, leva grönt

Har du tänkt besöka Barnmässan i Karlstad i helgen? Då har jag världens bästa tips. Gå direkt till Loppis monter och hämta den fina Dagispåsen som de står och delar ut helt gratis. Det här är den perfekta kassen för allt som ska fraktas till och från dagis varje dag. Plus att den innehåller en massa fina produkter och erbjudanden. Bland annat ett från Busbyxan!

 

Vi hade gärna varit med i Karlstad, men tiden räcker inte riktigt till eftersom vi har massor att fixa inför Baby & Barn-mässan i Göteborg. Så då blev det här en bra lösning att kunna ge alla samma fina mässerbjudande - vare sig du bor i Västsverige eller i Mellansverige.

Förresten, känner du till Loppi.se? Här kan du köpa och sälja prylar och kläder för barn och samtidigt göra en insats för planeten. En procent av deras intäkter går oavkortat till bra projekt och organisationer för barn och/eller miljö. En riktigt bra köp- och säljsajt, tycker jag.

 

PS Barnmässan i Karlstad öppnar i morgon 24 mars och pågår i tre dagar. Förutom bra mässhopping utlovas massor av aktiviteter, underhållning, råd och tips för föräldrar, gravida och barn. 

Läs hela inlägget »

Busbyxan är ett företag som vill vara med och hjälpa till att göra världen bättre. Som liten i den här branschen är det svårt att göra de där stora, självklara satsningarna, men på vårt sätt försöker vi dra vårt strå till stacken.

 

Ett sätt är att med närproducerade Busbyxor bidra till en bättre miljö. Ett annat är att med vår bonuspresent hjälpa de som inte är lika lyckligt lottade som vi. Tack vare den har indiska gatubarn kunnat få ett bättre liv.

Vi samarbetar också gärna med företag som vill samma sak som vi. Till exempel Popcornmannen Poppe, som precis dragit igång en egen insamling till Barncancerfonden. Självklart är Busbyxan med och stöder. Vill du också vara med och bidra, så kan du göra det här.

Läs hela inlägget »
Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis? Ska vi verkligen shoppa kläder som om det vore smågodis?

Jag vet inte, men nu om aldrig förr tycker jag det är dags att dra i bromsen.

Klädshopping-bromsen.

Kanske lite märkligt att komma från mig, eftersom jag själv säljer kläder.

Men siffror om hur vi handlar kläder som aldrig förr får mig att undra om vi helt har glömt bort sopbergen som bara växer och att vi måste hålla igen om inte det här ska gå helt åt skogen.

I GP läser jag att på tio år har klädkonsumtionen ökat med 56 procent och att vi nu i snitt konsumerar 24 kg kläder per år. 24 kilo! En helt osannolik siffra.

Priset på kläder har inte alls stigit lika mycket som andra varor under den här tiden, så i dag shoppar vi kläder ungefär som vi plockar åt oss smågodis. Men blir vi lyckligare för det? Knappast. Snarare tvärtom.

 

Det är inte det att jag propagerar för att vi ska sluta handla, men kanske handla med mer urskillning och eftertanke. Satsa på det som är hållbart och kan hänga med i flera säsonger - till exempel Busbyxan som bevisligen håller för att ärvas, igen... och igen...

Eller varför inte lägga in en påminnelse på 9 april i amanackan. För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen då Stora klädbytardagen på många ställen i landet.

Läs hela inlägget »

Planen var att jag just nu skulle vara i full gång med att ta fram ett första provexemplar av Busjackan. Tack snälla för alla fina synpunkter på den!

Men ni vet hur det är med planer. De har en tendens att spricka. Min gjorde det när det plötsligt slog mig att Barn & Baby-mässan i Göteborg närmar sig med stormsteg. Busbyxan ska ju vara med här för första gången och det finns tusen saker att ta itu med.

 

Hur ska montern se ut? Visserligen är den pytteliten, bara fyra kvadratmeter, men desto mer får vi klura för att alla som besöker mässan ska förstå hur bra Busbyxan är.

Frågan är bara hur vi ska få plats med alla Busbyxor på den här lilla ytan? Den ena lösningen efter den andra värker fram.Vissa åker direkt i papperskorgen, andra kanske inte är så dumma. Annat vi funderar på är tävlingar. En liten mässpresent kanske?

 

Jag är rätt säker på att snart kommer vi ha svar på alla de här frågorna - och DÅ kommer Busjackan upp på bordet igen.

 

Och skulle du ha lust att helt gratis se hur vi till slut löste allt i montern, varför inte vara med i vår utlottning av entrébiljetter till Baby & Barnmässan. Hur enkelt som helst, fyll bara i namn och mailadress här, så är du med.

Läs hela inlägget »

Busbyxan ska snart få sällskap av en Busjacka. En enkel ofodrad jacka i samma stil som byxan.

Just nu skissas det för fullt på olika lösningar och det finns hur många alternativ som helst att välja på. Fickor eller inte? Dragsko längst ned eller i midjan? Längre där bak än där fram? Kapuschong? Och i så fall, ska den sättas fast med knappar eller kardborreband? 

 

Ja, du hör, det finns hur mycket som helst att fundera på. En av våra kunder - tack Berit! - har redan kommit med flera bra lösningar och jag är rätt säker på att du som använder Busbyxan också har ideér på hur en riktigt bra Busjacka ska se ut.

 

Jag blir jätteglad om du tar dig tid att skriva ner vad du tycker är viktigast, nu när den allra första Busjackan ska skapas.

Läs hela inlägget »

Får vi presentera Lottas Poppe, ett litet popcorn som kan vara till stor hjälp när vi vill prata om känsliga och svåra saker med våra barn.

Poppe är Charlotta Lagerberg-Thunes skapelse. Han föddes när hon som lärare behövde undervisningsmaterial i EQ – Emotionell Intelligens – men inte hittade något som barnen kunde bli inspirerade av. I dagarna kommer hennes tredje bok om Poppe och hans vänner i Popcorndalen. Det här är barnböcker utöver det vanliga. Här vävs samtalen med barnen in i sagorna och här finns gott om plats för att uttrycka känslor i teckningar, sång eller varför inte i härliga massagestunder.

Busbyxan blev nyfiken och ville veta mer, så vi träffade Charlotta och fick en liten pratstund. Läs mer här!

Läs hela inlägget »

Oj, vad roligt det är när Busbyxan får beröm!

Vi vet att den är superbra, men vi vill ju att alla andra också ska få veta det. Så tack Sandra, som skrev så här fina ord på Englas Showroom:

 

"Den PERFEKTA överdragsbyxan gjord av bävernylon tål ALLT. Jag lovar, jag har aldrig köpt bättre. Billigt dessutom. Min dotter har krypit runt runt på grus i dom och de fick knappt ens ett märke!! Så nej slopa dyra skitmärken och satsa på prisvärd kvalitet. Kommer beställa bara sådana så länge storlekarna räcker till till mina barn."

Läs hela inlägget »

Lämnade ett vackert, vintervitt Umeå och landade i ett dimmigt och slaskigt Göteborg...

Nåväl, snart är det vår och då lever både Göteborg och Busbyxan upp igen.

Just i år känns det extra spännande, för i april - när Svenska Mässan i Göteborg slår upp portarna för sin Baby & Barn-mässa - då är Busbyxan för första gången med.

Förberedelserna har redan börjat och det vete katten om inte vi var först med att registrera oss bland utställarna. Kolla här:

Läs hela inlägget »
Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon. Naima kläckte idén att sy överdragsbyxor i slitstark bävernylon.

Är på besök i Umeå, stan där Busbyxan en gång föddes.

Här drev min mamma en affär för barnkläder i många år. Då, precis som nu, slets knän och byxbakar.

 

- En dag, det här måste ha varit någon gång i mitten på 90-talet, frågade en kund mig om jag inte kunde sy upp en utebyxa som ungarna själva enkelt kunde dra på sig.

 

Mamma gick hem och funderade. Vad kunde stå emot både vind och väta och dessutom tåla vilda utelekar? Jo, bävernylon! Busbyxan var född och blev från första stund populär bland Umeås småbarnsföräldrar (och inte minst förskolepersonal!).

 

Med tiden tog sedan Busbyxan klivet ut i Sverige och står nu på egna ben - tack vare möjligheten att starta nätbutik.

- Önskar att jag hade varit yngre och fått vara med och utveckla Busbyxan på nätet, men det är också väldigt spännande att så här lite på avstånd få följa utvecklingen, säger mamma Naima, som med ålderns rätt dragit sig tillbaka från förvärvslivet.

Läs hela inlägget »

Vintern fortsätter att braka på. På sina ställen är det riktigt kallt och här i Göteborg snöar det just nu för fullt. Sån tur att vi vet att det snart kommer ljusare och varmare tider.

 

I förra veckan åkte jag därför iväg till Borås för att hämta vårens färg på Busbyxan. I skimrande vackert vinterlandskap gick färden till Syverket. Där stod lådor redan packade och klara, fulla med turkosa Busbyxor.

 

Jag kunde inte låta bli att öppna en låda för att få mig en första titt. Och wow, de var ljuvliga! Så alla ni som röstade på turkos som vårens färg på Busbyxan: Ni hade helt rätt! Turkos är perfekt efter allt vintermörker.

Läs hela inlägget »
Etiketter: borås, turkos, vårens färg

Länkar

Läst och ger vidare

Vi blir alltfler som inser att det inte längre håller att konsumera som vi gör. I alla fall hoppas jag det. Argumenten för att vi måste ändra oss och tänka nytt blir i alla fall fler och fler.

Själv känner jag starkt att det inte finns någon större anledning att äga en massa saker längre. Hellre hyra, byta eller dela med andra. Dels för att vår planet inte längre klarar det här stora uttaget av resurser, men också av helt egoistiska skäl. Jag vill helt enkelt inte längre spilla tid på att ta hand om och ge plats för saker som kanske bara används några gånger per år. Inte heller vill jag bidra till klädberget genom planlös shopping. Hellre handla secondhand och/eller satsa på ett fåtal plagg i hög kvalitet som jag vet håller i många år framåt.

Köpte boken Ägodela med underrubriken Köp mindre – få tillgång till mer. Årets bok 2016 från Naturskyddsföreningen. Nu har jag läst den och är så inspirerad av alla tankar och idéer om kollaborativ konsumtion, eller ägodela som Naturskyddsföreningen kallar det. Ett genialt nyord för övrigt.
I intressanta reportage beskrivs här hur vi kan ägodela på sex olika områden: mobilitet, boende, prylar och kläder, mat, samarbete och staden. Även om fokus självklart ligger på hur vi bäst gör det skyggar den inte för de problem som kan dyka upp när vi växlar om till ett nytt sätt att tänka. Det är alltså inte bara en lovsång utan det vänds och vrids också på det som kan störa övergången.
Helt klart en riktigt bra bok – dessutom med massor av spännande www.adresser att utforska. Och nu, när jag har läst den, är det dags att ge den vidare till någon av er. Vill du vara med när vi slumpvis drar nästa ägare av Ägodela – anmäl dig här.

Etiketter

Lena Eliasson leker med barnbarnet Hugo i Slottsskogen.

Välkommen till min blogg!

EFTER nära 30 år som journalist var det dags att prova något nytt. Busbyxan – ett koncept som min mor tog fram redan 1997 – födde nya tankar och idéer. De ville jag förverkliga och driver därför sedan 2008 Busbyxan i egen regi.

I min blogg skriver jag om stort och smått. Fokus ligger på etiskt och miljömässigt hållbar konsumtion, utelek och mycket annat som kan inspirera till en bra vardag med allas våra barn och barnbarn.

Jag tycker att det är både spännande och roligt att jobba med mitt lilla företag, men det finns förstås också annat som jag prioriterar högt. Att vandra till exempel. När den lusten slår till så packar jag ryggsäcken, stänger butiken och drar iväg.
 

Lena Eliasson

Senaste inlägg

Länkar