Tack Greenpeace för att ni driver på!

Jag blir både upprörd och ledsen när jag läser om Greenpeace studie av farliga kemikalier i barnkläder och skor. När de testade 82 produkter hittades farliga substanser i 76. Det vill säga i så gott som alla!

- För föräldrar som försöker handla giftfria kläder till sina barn är det här en mardröm. De farliga kemikalierna finns i såväl exklusiva lyxmärken som budgetkläder. Dessa gifter förorenar vattendrag och sprids över hela jorden. Klädföretagen måste sluta använda giftiga kemikalier och gå över till de miljömässigt bättre alternativ som redan finns idag, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Det är bra att Greenpeace driver på och kräver förändring, för så här kan vi ju inte ha det.
På Busbyxan strävar vi efter att hitta material som ger så liten miljöpåverkan som möjligt. Vår bävernylon består till hälften av bomull och till hälften av polyamid, d v s nylon. Vi är medvetna om att den materialblandningen inte är odiskutabel. Polyamid är en oljebaserad produkt och tillverkningen av bomull är vattenslukande. Men för att tyget ska kunna stå emot väta och vind krävs den här tygblandningen. Däremot behövs ingen giftig impregnering och vår bävernylon är självklart också OEKO-TEX-märkt, vilket garanterar att inga ohälsosamma kemikalier finns kvar i textilien.

När vi i höstas utökade sortimentet med en fodrad Busbyxa hade vi länge letat efter ett foder som inte belastar miljön mer än nödvändigt. Ett vanligt fleece-foder i 100 procent polyester gick bort helt med tanke på alla mikroplaster som följer med tvättvattnet ut. Valet blev mycket enkelt när vi till slut hittade vår OEKO-TEX-märkta bambufleece, ett material som ger minimal miljöpåverkan och dessutom är så mycket skönare att ha på sig än ”svettig” polyester-fleece.

Vad tycker ni om våra materialval? Har vi valt rätt eller kan vi bättre?

Kommentera gärna inlägget:

  • Maria • 6 september 2015 09:50:29
    Jag tycker ert materialval verkar bra, men jag undrar om Bävernylon verkligen är fri från impregnering/flourkarboner? Om jag söker på "Bävernylon" på internet så hittar jag bara sidor där det står att det tyger har en impregnering av flourkarbon så just nu är jag rikitgt osäker på vad jag ska tro. Är all Bävernylon imoregnerad egentligen?

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln