Höggravid Marie tog chansen när den dök upp

Nu är andra säsongen på lek- och upplevelsegården i full gång

Berätta lite om dig själv och hur du och din familj hamnade här. Är Palstorps Hage något ni själva har skapat från grunden?


För ungefär ett och ett halvt år sedan fick jag frågan från de förra ägarna av Palstorps hage om vi eller om jag visste någon som kunde vara intresserad av att köpa hela Palstorps gård.

Jag var då höggravid med Matilda, höll på att lära upp en ersättare på mitt dåvarande jobb som turistchef I grannkommunen Oxelösund och kände att för oss var det inte riktigt rätt läge.

Men det gick några veckor då tanken på att helt byta inriktning såväl arbetsmässigt som privat fick mogna - plus att vår lilltjej hann komma till världen. Lars och jag åkte och kollade på gården, vi pratade om det I timmar och kom fram till att en sån här chans dyker inte upp särskilt ofta.

Sedan var det många turer med bank och annat innan vi slutligen - två veckor innan öppnandet av hagen förra sommaren - fick tillträde till såväl bostad som lek- och upplevelsegård.

Det var en fantastisk och intensiv tid med två små barn och ny bostad och framförallt en helt ny verksamhet för oss att driva. Det var tionde sommaren som hagen hade öppet och vi hade en kalassommar med många glada besökare, härlig lek och bra väder. Vi kunde inte önskat oss en bättre första säsong.

Vi lärde oss mycket om hur det är att driva eget företag, vad besökarna gillade och vad de saknade. Detta har vi försökt ta fasta på och under vintern har vi arbetat mycket med förbättringar, renoveringar och nyheter till årets säsong.

Vi får mycket hjälp med såväl idéer som genomförande från både familj och vänner. Det är vi är väldigt glada och tacksamma för då allt blir mycket roligare och bättre när man kan göra saker som ett team.

 

Vilka är årets nyheter?

 

Några nyheter är fler djur att få se och klappa, ny leklada med inomhuslek och en terrängfotbollsgolfbana.

 

Underbart att se alla era fantasifulla attraktioner med det som naturligt finns på en bondgård eller i naturen.
Vilken är din favorit?

 

Favoriter i hagen - oj så svårt, men jag tror att idén att tillsammans som familj kunna komma ut och leka på landet och få använda kroppen är det som tilltalar mig mest. Plus att även om det är mycket gäster så blir det aldrig så jättehög ljudvolym, förutom i lekladan.

 

Sympatiskt med familjebiljett för 6 personer, så att mormor eller farfar också kan följa med, för här finns ju verkligen något för både stora och små.
Och så kul att kunna leka alla tillsammans! Gissar att många blir som barn på nytt på Palstorps Hage...
Om du skulle lista populäraste attraktionen bland de som små / lite större barnen / vuxna, vilka skulle det bli?


Favoriter just nu hos våra minsta gäster är lekskördetröskan och klappdjuren. De mellanstora barnen älskar höhoppningen, trampbilarna och hinderbanorna. Och de stora barnen är ofta mest förtjusta i linbanorna och i stora äventyrsbanan - som är vår största och mest avancerade hinderbana. Den är i 17 etapper och ligger ca en meter över mark, alltifrån balansgång till att åka tunna finns på denna hinderbanan.


Är det här ett ställe som bara funkar i bra väder eller går det att leka här även om det regnar?

I mina ögon borde Palstorps Hage vara den perfekta platsen för att dra på Busbyxan och leka hejvilt. Eller vad tycker du?


Eftersom att ca 85 % av våra aktiviteter är utomhus så är vi väderberoende och det väder vi helst önskar är klart med lite moln. Då är det som bäst att leka hos oss.. Men det funkar i alla väder bara man är klädd rätt. Busbyxan passar toppen hos oss!


Framtidsplaner för Palstorps Hage?


Våra framtidsplaner är att fortsätta vidareutveckla den naturliga leken med lärande inslag, gärna lite ledareledda. Vi har på prov i år infört myrsafari, fågelholksspaning och att testa på femkamp under några lördagar och det ingår självklart i entrén.

Till nästa år hoppas och tror vi att en ny femte hinderbana har kommit till och en del annan ny lek. I framtidsdrömmarna ingår också ett café med närproducerat och ekologiskt sortiment och självklart någon typ av boende. Vi önskar även fler bra samarbetspartners med bra produkter som vi kan erbjuda våra gäster.

Marie och Lars Hansson bor på gården Palstorp tillsammans med barnen Axel och Matilda. Där driver de lek-och upplevelsegården Palstorps Hage utanför Nyköping.

 

Här bredvid berättar Marie om starten och utvecklingen av Palstorps Hage. Vill du veta mer? Titta in på www.palstorpshage. se. Där finns allt du behöver veta inför besöket på den här härliga platsen.