Nina Ulmaja om att skriva, rita och formge sin

August-nominerade bok ABC å allt om D

Roligare än allt annat jag gjort i bokväg”

Nominerad till Augustpriset, hur stort är det för dig?

 

Det är hur fint som helst. Det bästa betyget man kan få för sin bokidé och allt arbete det är bakom en bok. Jag är så glad för nomineringen! Den betyder också att boken får lite extra ljus på sig. Och kanske förstår många nu att det inte är en vanlig ABC-bok, utan en bok om våra bokstäver, deras historia och hur de faktiskt fungerar och används idag.


Ja, din bok är verkligen så mycket mer än en bok om alfabetet, här finns massor av härlig kunskap att hämta för alla vetgiriga barn – och vuxna. Och trots ett ganska abstrakt ämne lyckas du få det både roligt och intressant. Man blir på gott humör när man läser den. Hade du själv roligt när du skrev den?

 

Ja! Jag jobbar som formgivare på ett bokförlag och "gör" ju böcker varje dag, men det här att både skriva, rita och formge allt var ett helhetsarbete som var roligare än allt annat jag gjort i bokväg.

 

Hur kom det sig att det blev just den här boken?

 

Bokstäver är min passion och att få sprida bokstavslusten känns finfint. Jag är övertygad om att bokstavslusten finns hos barn som en föregångare till läslusten, och kan man uppmuntra bokstavslusten och få den att hänga med längre upp i åldrarna så stimulerar det även läs- och skrivlusten. Och ingen har väl missat nyheterna att läsning och läsförståelse minskar bland unga.


För vilken ålder lämpar sig din bok bäst, tycker du?

 

Det var tänkt som en barnbok för bokstavsnyfikna, men under arbetets gång insåg jag hur lite vi vuxna vet om våra bokstäver, så bokens målgrupp växte. För visst är det konstigt att de flesta vuxna känner till vem som uppfunnit glödlampan, men få kan svara på frågan om vem som uppfann alfabetet eller varför bokstäverna ser ut som de gör.


Du är ju född i Finland och flyttade till Sverige som 5-åring. Vad tror du, kan din tvåspråkighet ha påverkat ditt intresse för ord och språk?

 

Jag är övertygad om att tvåspråkigheten är grunden för mitt språkintresse. Jag har jämfört ord på svenska och finska så länge jag kan minnas.


Med tre barn och ett heltidsjobb som designansvarig och formgivare hos Bonniers, var tog du tiden att skriva och – inte minst - att formge en bok av den här kalibern?

 

Bokstäverna och boken blev som ett handarbete, ett samlande på fritiden. Jag samlade fakta och frågor under 3 år. När jag insåg att materialet nog höll för en bok och boken blev antagen var jag tjänstledig på deltid för att jobba med den. Och jag jobbade både nätter, jul-, påsklov och semestrar för att hinna bli klar. Det tog ytterligare 2 år!


Det här är din debut, har du fler böcker på gång?

 

Ja, jag har flera bokidéer som jag bearbetar just nu.

 

Spännande! Ser redan fram emot att få läsa din nästa bok!

 

Foto: Anna-Lena Ahlström
En ABC-bok utöver det vanliga.
Här är uppslaget om bokstaven Z. Där får vi till exempel veta att Zlatan betyder guld.
Visst passar det bra att låta just den "färgen" dominera boken om Zlatan, som också är en av alla de böcker som Nina har formgett.