Det är dags att omvärdera rosa!

Nog är det väl märkligt att en färg kan vara så laddad. Undrar om någon förälder skulle sätta på sin nyfödde son rosa kläder? Och underligt nog är det lika fel med rosa på flickor. Åtminstone för föräldrar som vill att döttrarna ska växa upp till starka, jämställda kvinnor - och vilka vill inte det? Flickorna får istället klänningar i pojkarnas färger eller könsneutrala kulörer.

För rosa är farligt, Vuxna kvinnor som bär rosa riskerar att bli betraktade som barnsliga eller vulgära med dålig smak. Män undviker rosa för att inte bli sammanblandade med homosexuella. Först om det inte finns någon risk för det kommer rosa skjortan på - och då som en markör för att "jag gör precis som jag vill". Eller som kvinna om hon är stark eller har nått en position som inte kan ifrågasättas. Till exempel Amelia Adamo, som har berättat att hon älskar rosa och i alla år - oavsett trender - burit rosa och försökt göra det till en bra och myndig färg.

Ännu underligare blir det här rosa-fenomenet när man tänker på att det var först på 50-talet som rosa blev en flick-färg och blått en pojk-färg. Dessförinnan kunde barnen ha vilka färger som helst. I början av 1900-talet var färgkoderna till och med exakt de motsatta. Blått för tjejerna och rosa för killarna.

Jag ska ärligt erkänna att jag inte hade grubblat mycket på vad den rosa färgen står för när vi bestämde att Busbyxan skulle finnas i just den nyansen till våren. Då såg jag den som en fin, vårig färg. Det gör jag fortfarande, för varför ska vi lägga in så mycket betydelse i en färg? Det här mönstret är förstås inget vi bryter i en handvändning, men ingen färg ska behöva bli så nedvärderad och speciellt inte för att det är en kvinnlig färg. Då har vi sannerligen inte kommit långt i jämställdhetsarbetet.

 Vi lottar ut Rosa - den förbjudna färgen

Fanny Ambjörnsson, socialentropolog och genusvetare vid Stockholms universitet har skrivit en mycket intressant och tankeväckande bok om det här. Vi lottar ut ett exemplar av hennes Rosa - den förbjudna färgen - bland er som köper en Busbyxa eller en Busjacka senast 6 februari - alldeles oavsett färg förstås för här på Busbyxan gillar vi färger. Alla färger!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln